Kinderwens

Bij de meeste stellen in de vruchtbare leeftijd komt op een bepaald moment de vraag: wil ik kinderen? Ook als je er zelf nog niet mee bezig bent, komt het vaak voor dat de omgeving er naar vraagt. Of misschien begint je partner erover. De mate waarin iemand een kinderwens heeft wisselt sterk per persoon, maar vaak ook per periode. Dit is natuurlijk onafhankelijk van een bipolaire kwetsbaarheid, wel zijn er vaak extra overwegingen en vragen.

Samengesteld door Eline Regeer (psychiater) en Eva Brilstra (klinisch geneticus).

Download pdf
Kinderwens en de bipolaire stoornis

Iedere ouder wenst een zo veilig en gelukkig mogelijk leven voor zijn kind. Tegelijkertijd kent ieder leven ups en downs, onzekerheden en risico's. Hierdoor kun je je als (bijna) ouder kwetsbaar voelen. Het leven is niet maakbaar.

De mate waarin je als nieuwe ouder kennis wil nemen van mogelijke risico's verschilt per persoon. Daarbij is ook de beleving van de ernst van deze risico's voor iedereen verschillend. Iedere ouder maakt zijn eigen afwegingen.

Als je een bipolaire stoornis hebt zijn er een aantal dingen die je mee kunt nemen in je overweging.

Ik heb een kinderwens en nu?
Wat kan een klinisch geneticus voor mij betekenen?

Voor sommige mensen kan een bezoek aan de klinisch geneticus een toegevoegde waarde hebben. Dat is onder andere afhankelijk van de informatie die je al van je behandelaar hebt gekregen.